#yksinyrittäjä #naisyrittäjä #lifestyleyrittäjä #ohjausalanyrittäjä #digiyrittäjä #palvelualanyrittäjä
Yritystoimintaani voisi kuvailla monellakin nimityksellä ja kaikki yllä olevat pitävät paikkaansa. Mitä tarkoittaa lifestyle yrittäjyys, “elämäntapayrittäjä”? Erityisesti bloggaajat käyttävät tätä termiä, mutta se on levinnyt laajemminkin etenkin digiyrittäjien keskuudessa. Eri kirjoituksissa se on jo nostettu uudeksi yrittäjyyden muodoksi ja asiaa on käsitellyt mm. kirjailija-toimittaja Satu Rämö kirjoissaan ja asiaa sivuttiin myös Tampereen yliopiston Työelämän tutkimuspäivillä joulukuussa. Lifestyle yrittäjyyttä on kuvattu mm. niin, että saa elää omannäköistä elämää, yritystoiminta on rakennettu omien mielenkiintojen ympärille ja yrittäjällä on halu kertoa itseä kiinnostavista asioista myös muille. Käsitteeseen liittyy myös vahvasti jatkuva halu oppia, jakaa osaamista muille ja auttaa asiakasta jossain hänen ongelmassaan. Hyvinvoinnin näkökulma on vahva.
Sitä kai tämä on, koska tästä tykkää ja tätä iloa haluaa jakaa myös muille sekä auttaa koulutukseen ja urasuunnitteluun liittyvissä asioissa. Ymmärrän hyvin niitä, jotka sanovat, ettei lifestyle yrittäjyys tunnu työlle, vaan sitä tekee erittäin mielellään. Niin, onko tämä vain mukavaa puuhastelua, joka ei kuitenkaan lyö leiville. Mistä saada se luottamus ja usko omaan juttuun, että kysyntä kasvaa? Miten siirtää taka-alalle epäilyksen äänet, ettei minulla kapasiteetti tähän riitä? Miten erottautua niistä kaikista muistakin lifestyle yrittäjistä, joita on syntynyt viime vuosina kuin sieniä sateella mitä erilaisempien teemojen ympärille? Työ on vasta alussa ja opittavaa on paljon, mutta toisaalta tämä tekee tästä myös mielenkiintoista ja ruokkii luovia mahdollisuuksia kehittää jotain erilaista.
Tositoimiin visioinnin jälkeen
Edellisessä yrittäjyyttä koskevassa blogissani kerroin yritykseni synnyn taustaa, mutta nyt vähän ajatuksia mitä sen jälkeen tapahtui ja mitä kaikkea yksinyrittäjän arkeen kuuluu. Minulle on ollut paljon apua kirjoista, blogeista ja artikkeleista, joissa käsiteltiin yrityksen perustamista ja siksipä jaan myös omia kokemuksia. Tiedon, osaamisen ja kokemusten vaihtoa on jo paljon ja uskon, että tulevaisuudessa myös yhä enemmän yksinyrittäjien yhteistyökumppanuuksia.
Yrittäjyyden ympärillä on nykyisessä työelämän murrostilanteessa positiivinen pöhinä ja ihmiset kaipaavat muutosta omaan työhön. Yrittäjyys eri muodoissaan nähdään mahdollisuutena vaikuttaa omaan hyvinvointiin ja itselle merkityksellisen uran rakentamiseen. Sitran megatrendeissä ja tulevaisuuden työelämää käsittelevissä kirjoituksissa nousee vahvasti esille se, että omaa asiantuntijuutta myydään yhä enemmän oman yrityksen kautta ja työpaikkasidonnainen vakituinen työ vähenee. Työn projektimaisuudesta ja pirstaleisuudesta sekä oman osaamisen hinnoittelun taidosta tulee uusi normaali etenkin asiantuntijatyössä.
Y-tunnuksen rekisteröinti oli helppo juttu, mutta sen jälkeen alkoi varsinainen työ. Haaveilu ja visiointi piti laittaa oikeasti toteen, kääriä hihat ja laittaa kädet saveen, kuten entinen kollegani asiaa kuvasi. Itsellekin valkeni konkreettisesti päivä päivältä, miten monenlaista asiaa täytyy tehdä ennen kuin homma tosissaan lähteen käyntiin. Välillä on hirvittänyt, että mihin lähdin, mutta enää ei voi painaa jarruja. Onneksi yrittäjille on monenlaista apua netissä tarjolla ja tsekkauslistoja, mitä täytyy muistaa. Työtä on paljon hallintoon liittyen, puhumattakaan siitä työstä miksi yritys on olemassa.
Varasin ajan Oulun uusyrityskeskukseen ja kävin testaamassa mitä he tuumaavat yritysideasta. Samalla sain tuhdin tietopaketin kaikesta mitä aloittavan yrittäjän pitää muistaa, maksaa, opetella ja hankkia. Kävimme myös läpi, voisinko hakea mistään tukea yritystoiminnan aloittamiseen. Isoille ja kansainvälisille ideoille tuntui olevan monenlaista tarjolla, mutta ei tällaiselle yksin toimivalle palvelualan yrittäjälle, joka aloittaa vielä sivutoimisena.
Leaderilla on tarjolla maaseutuyritysten perustamistuki, ja koska asuinpaikkani kuuluu maaseutuun, selvittelin mahdollisuutta hakea tätä. Tein hakemuksen, mutta en ole tuen saannin suhteen kovin luottavainen ja sivutoimisuuskin taitaa olla esteenä. Deadline haussa oli tiukka, enkä ehtinyt tehdä kunnon hankesuunnitelmia budjetteineen. Itse asiassa EU-ohjelmakausi on päättymässä ja rahat oli jo jaettu, mutta rippeitä pystytään vielä jakamaan palautuvista summista. Nyt olisin huomattavasti viisaampi kristallisoimaan tuotteeni, tavoitteeni ja kustannuslaskelmani.
Yksinyrittäjän strategian ja ajanhallinnan tärkeys
Halu oppia uutta
Markkinointi! Miksi se on niin vaikeaa? Toisaalta pitäisi olla budjettia mainostaa, mutta myös rohkeutta heittäytyä omilla kasvoilla tuomaan julki ajatuksiaan ja näkemyksiään. Luottamusta omaan tekemiseen on koeteltu monta kertaa, mutta niin ne asiat vain askel kerrallaan edistyvät. Yrittäjyyden alussa tekemistä on PALJON. Tuntuu, ettei se lopu millään ja koko ajan tulee lisää jotain, mikä pitäisi ottaa haltuun. Digimarkkinointi ja sosiaalisen median hyödyntäminen ovat loistava mahdollisuus, mutta myös arkea todella paljon sitova. Postauksia pitäisi pystyä tekemään tasaisen tappavasti ja jokaiseen menee melkoisesti aikaa ennen julkaisua. Heittäytyminen ja uskallus tehdä asiantuntijabrändiä omilla kasvoilla ja nimellä on myös taitolaji, jota täytyy vain opetella ja olla itselleen armollinen. Tässä on itsellä vielä paljon matkaa kuljettavana.
Digimarkkinoinnin haltuun ottaminen vaatii aikaa ja opiskelua. Heti yritystilin perustamisen jälkeen alkoi digimarkkinointi firmojen mainostykitys, mutta ongelmana on ajan löytyminen ja miten siitä infosta osaa karsia juuri sen itselle sopivan vaihtoehdon. Harmittaa, jos monta tuntia käyttää itsestään selvyyksien kuunteluun, kun kaipaa konkreettisia vinkkejä päästä eteenpäin. Muutamaan maksulliseen digiyrittäjyyden koulutukseen olen ollut tyytyväinen ja ilmaisistakin on pari helmeä tullut vastaan. Toisaalta somessa seuratessa oppii koko ajan myös muilta yrittäjiltä ja omakin luovuus saa uusia ideoita. Lisäksi Youtube on loistava kouluttaja, jos vain viitsii nähdä vaivaa helmien etsimiseen.
Heikkoina hetkinä tulee vertailtua omia tekemisiä toisiin ja täytyy muistuttaa itseä, että ota asiat haltuun ajan kanssa pala kerrallaan. Parhaimmillaan omaan juttuun uppoutuu täysin ja kaikki muu elämä ympärillä unohtuu. Vapaa päivät vierähtävät opiskeluun, kirjoitus- ja suunnitteluhommiin ja arki-iltaisin tunteja menee ohjausasiakkaiden parissa. Todellisessa arjessa on kuitenkin se päätyö, poikien harrastus kuskaukset, muu perheen arki, siivoukset, kaupassakäynnit ja omasta hyvinvoinnistakin pitäisi ehtiä huolehtia.
Toiminnalla täytyy olla suunnitelma – strategia
Yrittäjyys on melkoinen paletti ja vaatii hyvää ajanhallintaa, suunnitelmaa sekä työn rajaamista. Toisaalta ymmärrän yrittäjien kunnianhimon tehdä koko ajan enemmän, jotta saavuttaa tuloksia. Nälkä kasvaa syödessä, mutta se muu elämä ja siihen liittyvät velvoitteet eivät häviä minnekään. Kynttilää ei pidä polttaa molemmista päistä.
Yritysidean taustalla on aina jokin oma kuningasajatus ja missio, johon on helppo uppoutua. Uusia ajatuksia syntyy ja tuntuu, että kaikki pitäisi saada heti valmiiksi. Strategiatyötä opiskelleena tiedän, että toiminta muuttuu helposti tehottomaksi sähläämiseksi eikä mitään saada aikaiseksi, jos työssä ei ole kunnon strategiaa ja toimintasuunnitelmaa. Ihan sama pätee yksinyrittäjän työhön, mutta tahtoo silti unohtua. Pitäisi herätä, jos vuorokaudessa eivät tunnit riitä ja vaatii itseltä monenlaista yhtä aikaa. Oma yritysstrategia ja aikataulusuunnitelma on kaiken a ja o, muuten homma menee stressin puolelle ja kaatuu pian omaan mahdottomuuteen.
Digiyrittäjä Petri Hiissa on kiteyttänyt hyvin, että jokaisella yrityksessään tekemällä asialla on oltava merkitys sen yhden tulen roihuamiseen, eikä pidä sytytellä monia tulia ja kulkea niitä hädissään kohentamassa ja puita turhaan polttamassa. Kaiken toiminnan pitäisi tukea suunniteltua strategiaa ja viedä omaa missiota eteenpäin. Yrittäjältä odotetaan monitaituruutta ja kykyä pysyä oman alansa asiantuntijuuden aallonharjalla, mutta on hyvä miettiä, milloin menee överiksi ja mihin aika riittää. Onko tarpeen opiskella koko ajan uusia välineitä ja pätevyyksiä vai keskittyykö olennaiseen, sen kehittämiseen ja siinä ajan tasalla pysymiseen. Alussa homma vaatii enemmän, mutta toivon, että itselläkin jossain vaiheessa koittaa tekemisen rauha strategian ansiosta.
Ajanhallinta jäsentämässä arkea
Teen yritystoimintaa sivutoimisesti ja päätyö vie luonnollisesti viikosta ison osan. Ajanhallintataito on sivutoimiselle yrittäjälle erityisen tärkeä taito. Pystyn päätyössäni jonkin verran vaikuttamaan omaan aikatauluun ja suunnittelemaan päivät järkevästi, mutta kyllä tämä on myös haastanut. Etätyömahdollisuus tuo joustoa, koska aikaa ei mene työmatkoihin ja päivän voi aloittaa kotona vaikka klo 7, mutta aina tämä ei tietenkään ole mahdollista.
Olen tehnyt viikkoaikataulun, milloin iltaisin pystyn tekemään yritykselle töitä, kirjoittamaan tai ottamaan asiakkaita. Nyt sain laadittua alkuvuodelle somepostauksien julkaisuaikataulun. Suunnitelma on tehdä postaukset valmiiksi viikonloppuna ja ajastaa ne viikon kolmelle päivälle. Kolme postausta per viikko on varmasti maksimi, mihin aika tällä hetkellä riittää. Olen suunnitellut teemat alustavasti eri viikoille, mikä helpottaa sisällön tuotantoa ja blogikirjoitusten viimeistelyä. Verkkokurssien teko vie myös valtavasti aikaa, vaikka materiaalia ja osaamista olisikin jo valmiina. Aihioita suunnittelin jo kesällä, mutta aika täytyy löytää kuvaamiseen ja pedagogisesti järkevän kurssin suunnitteluun verkkokurssialustalle.
Toiminnan alussa asiasta on innoissaan ja pää täynnä ajatuksia. Olen jo pidempään pitänyt muistikirjaa, johon kirjoitan kiinnostavia ajatuksia esim. kirjoja tai blogeja lukiessa, podcasteja kuunnellessa tai ideoita eri koulutuksista. Muistiinpanoihin on helppo palata myöhemmin, kun aika antaa myöten tai kaipaa ideoita johonkin teemaan. Suosittelen tätä muillekin ja ideoita on kätevä kerätä myös esim. kännykän muistiinpanoihin, kun se yleensä kulkee aina mukana.
Yritystoimintaan liittyy paljon kaikkea pientä sälää, varsinkin tällaiseen ohjausalan digiyrittäjyyteen ja on hyvä jäsentää toimintaa jotenkin. Toisaalta ei voi myöskään pysähtyä ja pitää pitkiä taukoja. Kun on aloittanut somepostailun, niin seuraajat myös odottavat jatkoa ja lisää sisältöä. Uskon kuitenkin, että hyvällä suunnittelulla aikatauluun saa myös vapaata ja lomaa.
Toiveikkaana uuteen vuoteen
Aloittavan yrittäjän haasteita huolimatta onhan tämä innostavaa ja opettavaista. En olisi vielä elokuussa uskonut, että opin ihan itse hankkimaan järkevät välineet ja ohjelmat verkkokurssien tekemiseen sekä kuvaamaan ja editoimaan omat videot. Netti tiedonlähteenä ja osaavat kaverit ympärillä ovat olleet korvaamattomia sparraajia. Opittavaa ja kehitettävää toki on, mutta alkuun on päästy. Olen oppinut paljon myös nettisivujen ylläpidosta, verkkokaupan, Instagramin ja Facebookin ominaisuuksista, joita en ole koskaan käyttänyt tai edes tiennyt niiden olemassaolosta.
Matka on kuitenkin vasta alussa ja todennäköisesti tiedän murto-osan kaikesta siitä, mitä pitäisi tietää. Onneksi en ihan kaikkea vielä tiedäkään, koska tieto usein lisää tuskaa. Tästä on hyvä aloittaa uusi vuosi ja viedä ideoita pikkuhiljaa eteenpäin omaa hyvinvointia ja jaksamista unohtamatta. Heikkoina hetkinä täytyy vain uskoa ja luottaa omaan juttuun sekä muistaa tehdä työtä aitona, omana itsenä.
Onnea ja menestystä kaikille vuoteen 2021!
Ullamaija