Kohti yhtä unelmaa

Nyt se on tehty ja fiilikset huiput. Oma yritystoiminta konkreettisesti aloitettu ja tuoreet nettisivut julkaistu. Oman yrityksen puuhaaminen alkoi jo ajatuksena keväällä ja kesän työstin suunnitelmaa. Elokuussa y-tunnuksen saannin myötä alkoivat asiat rullaamaan jo vähän konkreettisemmin ja tässä nyt ollaan.

Vuosi 2020 on ollut minulle monellakin tapaa silmiä avaava ja käänteentekevä vuosi. Viime joulukuussa alkoi urani kamalin jakso, ja siitä seurannut tuskainen via dolorosa omien urasuunnitelmien kanssa. Nautin esimies- ja kehittämistehtävistä, mutta työ ei ollut sitä mitä toivoin. Oli otettava aikalisä ja mietittävä mitä todella haluan, mitä olen valmis tekemään ja millaisessa touhussa haluan olla mukana. Työuraa kuitenkin edessä vielä 25 vuotta.

Korona ja etätyö tuli rehellisesti sanottuna loistavaan aikaan. Kalenteri tyhjeni hetkessä kaikesta (myös lasten treenikuskauksista, juhlista, matkoista jne.) ja työpaikalta pääsi omaan rauhaan huokaisemaan, vaikka tunteja, ohjauksia ja kokouksia pidettiin etäyhteyksin.  Kevätauringossa lenkkeillessä ja omien opiskelujen myötä mietin paljon sitä, millaisesta työstä nauttisin, missä olen parhaimmillani ja miten löytäisin uudelleen työnilon. Halusin edelleen kehittää omaa osaamista ja olla mukana luomassa jotain uutta. Omat kokemukset ja opinnot herättivät myös kiinnostuksen työhyvinvointiin.

Huomasin jo keväällä, miten uppouduin ja innostuin yrityssuunnitelmista. Tein alustavan liiketoimintasuunnitelman maalis-huhtikuussa kauppatieteen perusopinnoissa ja sain kannustavaa palautetta. Olen ahminut alaan liittyvää kirjallisuutta ja lukenut erilaisia yritystarinoita, tehnyt kilpailija-analyysiä, opiskellut sekä suunnitellut verkkokursseja. Kesäloma oli varsin luovaa aikaa, enkä ole koskaan lukenut niin paljon e-kirjoja Alma Talentista ja BookBeatistä kuin menneenä kesänä. Blogitekstien aihioita kirjoittelin perheen kanssa veneillessä ja Oulujärven suuria selkiä katsellessa.

Tarkoitukseni on kirjoittaa alkavasta yrittäjäpolustani kokemuksia, mutta myös ottaa kantaa koulutuksen ja ohjauksen ajankohtaisiin asioihin sekä työhyvinvoinnin teemoihin. Työhyvinvointi teemana kiinnostaa omien kokemusten myötä, mutta se on myös yksi syy oman yritystoiminnan aloittamiseen. Ystävä- ja kaveriporukoissa nousee usein keskusteluun, ettei viihdytä nykyisissä töissä, halutaan muutosta omalle työuralle tai ollaan tyytymättömiä johtamiseen. Olen antanut tutuilleni paljon koulutusvinkkejä tai auttanut tiedonhaussa. Tajusin kuinka paljon ihmiset oikeasti miettivät muutosta ja kaipaavat siihen apua. Tietoa on kyllä saatavilla netti pullollaan, mutta sitä on joskus tällaisen koulutetun ohjausalan ammattilaisenkin vaikea löytää. Täytyy tuntea koulutusorganisaatioita ja oikeita nettisivuja tiedon hakemiseen. Työssä olevat ovat usein myös kiireisiä ja vapaa-aika menee toipumiseen. Ei löydy sopivaa aikaa pysähtyä ja perehtyä. Asia helposti unohtuu tai siirtyy, vaikka ongelmat eivät katoa minnekään. Tähän tarpeeseen yritystoimintani nyt vastaa.

Luovuuden tuskaa koko kesän aiheutti nimen miettiminen. Pyörittelin erilaisia ohjaukseen, opiskeluun, hyvinvointiin, merkityksellisyyteen ja muutokseen liittyviä sanoja, mutta kaikki tuntui kuluneille, lapsellisille tai nimi oli jo varattu.  Kerroin yritysajatuksesta siskoni miehelle ja häneltä tuli heti kommentti, että kuulostaa ihan vaihtopenkiltä. Naurettiin porukalla ehdotukselle, että se kuulosti liian urheiluun viittaavalta. Koko kesän nimi kuitenkin pyöri mielessä, eikä vaihtopenkille joutuminen kuulostanut enää edes negatiiviselle. Siellähän vedetään henkeä, palaudutaan, mietitään omaa peliä ja uutta strategiaa sekä kuunnellaan valmentajan ohjeita.  Samat mielikuvat sopivat alan vaihtajiin, oman suunnan pohtijiin sekä heihin, jotka kaipaavat jotain uutta osaamista nykyiseen työhön tai haluavat vaihtaa tehtäväkenttää. Ainahan ei ole kyse siitä, että organisaatiota vaihtamalla työnilo löytyy. Oma organisaatio ja työporukka ovat jo hyvät, mutta omat työtehtävät eivät tuo enää toivottuja kiksejä.

Niin minä sitten rekisteröin uuden yritystoimintani nimeksi “vaihtopenkillä”. Nimi ainakin erottuu vastaavien yritysten nimistä ja toivottavasti positiivisella tavalla. Kiitokset vain Vesalle innovatiivisesti heitosta! Todennäköisesti tulossa on verkkokurssi nimellä aikalisä. 🙂

Tästä se nyt lähtee! Paljon on työtunteja edessä, uuden luomista ja vanhan päivittämistä, mutta avoimin mielin innolla olen ensimmäisen askeleen ottanut. Välillä on tullut epätoivon hetkiä, ettei tästä mitään tule, mutta innostus ja usko ideaan on säilynyt. Toiminimen rekisteröinnin jälkeen olen vaihtanut myös työpaikkaa, joten jännittävä talvi on tulossa ja aloittelen yrittäjyyttä sivutoimisena. Toiveet ja unelmat ovat suuria, mutta epärealistista haihattelijaa minusta ei saa tekemälläkään, joten varman päälle lähden askeleita yrittäjäpolulla ottamaan. Kirjoittelen jatkossa tähän blogiin kokemuksia yrittäjyydestä. 

Ullamaija

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *